2021. november 29. (hétfő) 14:50

Távol Oszakától

Hirihata_visit_1.jpeg

Távol Oszakától

2021. május 25. és november 30. között volt az Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézetben Dr. Hirohata Mikihito vendégkutatóként az Oszakai Egyetemről, a japán JSPS ösztöndíjasaként.

Fő kutatási területe hegesztett hídszerkezetek méretezése. Az eltelt félév nagyon hasznos volt mindkét oldalról:

  • Jármai Károly professzorral szeptember 17-én japán-koreai-magyar szemináriumot szerveztek a Nemzetközi Hegesztési Intézet XV-ös bizottsága három albizottságának részvételével online formában. Több magyar és külföldi folyóirat cikket készítettek a hegesztett hídpályalemez utólagos hőkezelése, valamint felújítása tárgyában.
  • Szerződést kötött a két egyetem, az ottani műszaki kar és a miskolci műszaki karok, oktatói és hallgatói cserére.
  • A japán kolléga látogatást tett és előadást tartott a BME Szerkezetek és Hidak Tanszékén, a Kassai Műszaki Egyetem Acélszerkezetek Tanszékén 70 hallgatónak, valamint részt vett előadással a hidászok siófoki szimpóziumán.
  • Több híd (Lánchíd, Dél-Budai vasúti összekötő híd) építési munkálatait megtekintették, több hegesztett szerkezetgyártó céget meglátogattak.

A családjával érkezett, feleségével és három kislányával, akik angol nyelvű iskolába és óvodába jártak itt tartózkodásuk alatt. Hirohata Mikihito jól beilleszkedett az intézet életébe, részt vett tanévzáró összejövetelen, focizáson, faültetésen. Annyit mondhatunk neki, hogy köszönjük, hogy itt volt. Sayonara.

Vissza