2024. július 7. (vasárnap) 10:21

A japán Nippon Steel vállalat látogatása a Miskolci Egyetemen

Az acéltermékek gyártásával foglalkozó japán Nippon Steel vállalat négyfős delegációja látogatott el a Miskolci Egyetemre július 4-én. A Nippon Steel a közelmúltban olyan rozsdamentes acélt fejlesztett ki, amely nagy nyomáson is ellenáll a hidrogén káros hatásának. Ezt a különleges, HYDREXEL márkanevű acélt számos hidrogéntöltő állomáson használják ezáltal segítve a hidrogén üzemanyagként történő alkalmazásának elterjedését. Az együttműködés keretében az acélgyártó vállalat ilyen típusú kísérleti acélokat fog biztosítani fizikai szimulációs és törésmechanikai vizsgálatok elvégzéséhez.

Az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet kollégái 2022-ben a Nemzetközi Hegesztési Intézet (IIW) Tokióban megrendezett éves közgyűlésén és konferenciáján vették fel a szakmai kapcsolatot a vállalat képviselőivel.

A csütörtöki találkozó során Dr. Lukács Zsolt intézetigazgató bemutatta az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet kutatás-fejlesztési tevékenységét. Ezt követően a találkozó résztvevői a Nippon Steel vállalatról, valamint a HYDREXEL acél anyagszerkezeti sajátosságairól hallhattak előadást az acélcső termékek menedzsere Yuhei Suzuki és Dr. Takahiro Osuki kutatási osztályvezető részéről. A japán delegáció további tagjai Masaki Ueyama szenior menedzser és Hayato Tachibana hegesztési kutatómérnök voltak. A találkozó következő előadását Dr. Lukács János professzor tartotta, aki a hidrogén szállításával és tárolásával kapcsolatos kutatási eredményekről számolt be. Az előadások után a delegációt Prof. Dr. Siménfalvi Zoltán, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja fogadta. Ezt követően került sor a Komplex Mechanikai Anyagvizsgáló Laboratórium és a Hegesztéstechnológiai Laboratórium megtekintésére, amelynek keretében csőrepesztő vizsgálatot láthattak a résztvevők. A szakmai program Prof. Dr. Mertinger Valéria (Fémtani, Képlékenyalakítási és Nanotechnológiai Intézet) intézetigazgató előadásával és a 3D Laboratórium bemutatásával zárult.

Ez a találkozó a vállalat és a Miskolci Egyetem közötti együttműködés fontos lépése, amelyet a tervek szerint mindkét félszámára előnyös kutatás-fejlesztési tevékenység követ.

 

Vissza