2017. december 4. (hétfő) 16:14Minap.hu

Miskolcon képzik a jövő mérnökeit - együttműködést kötött a Miskolci Egyetem

A termelő vállalatok számára a legnagyobb kihívást ma a negyedik ipari forradalom rendszereire való átállás jelenti. Az Ipar 4.0 rendszerek kialakításában élen jár és piacvezető az a cég, amivel megállapodást kötött a Miskolci Egyetem. Az együttműködés lehetőséget biztosít arra, hogy a hallgatók felkészülten, a megfelelő képességek, képesítések birtokában várják az ipar kihívásait.

egyetem_festo_171122ml_2.jpg

Az Ipar 4.0 rendszerekre való átállás több a vállalati folyamatok egyszerű átalakításánál: komplex gyártási és információ-technológiai rendszerek kialakítását és bevezetését jelenti a gyártásoptimalizálás érdekében. A folyamat jelentőségét mutatja, hogy országos szinten a Nemzetgazdasági Minisztérium külön munkacsoportot hozott létre az Ipar 4.0 stratégia kialakítására.

A környezetünkben működő nagy, multinacionális cégek, vállalatok már megkezdték ezt a folyamatot, és várhatóan a beszállítói láncokon keresztül nagyon sok vállalatot érinteni fog ez a jövőben. – A Miskolci Egyetem műszaki és gazdaságtudományi karán az oktatásban már elkezdték beépíteni ezeket a megoldásokat, közvetlen módon kapcsolódva a világ gazdaságfejlesztési fő irányaihoz – mondta az együttműködés kapcsán Deák Csaba, a felsőoktatási intézmény kancellárja. – Szándékaink szerint az egyetemi oktatást egyre közelebb visszük az elméleti ismeretek nyújtása mellett a konkrét igények irányába, felhasználva az együttműködő vállalatok, így a Festo Kft. tapasztalatait, eredményeit is ezen a téren.

A Miskolci Egyetem és a Festo már hosszú évek óta együttműködik a vállalat megoldásainak oktatásba integrálása terén. Ennek meghatározó állomása volt a Miskolci Egyetemen korábban létrehozott Festo laboratórium, ahol a résztvevők nemcsak elméleti oktatás keretében, hanem a gyakorlatban is megtanulhatják a pneumatikus berendezések működési elvét, rendszerbe szervezhetőségük lehetőségeit, az irányítási- és automatizálási megoldásokat.

egyetem_festo_171122ml_37.jpg

– Az okosgyárakban a munkaerő új kihívásokkal szembesül, komplex rendszerek jelennek meg, új kompetenciák szükségesek a feladatok ellátására. A hallgatók ez irányú felkészítésében a felsőoktatásnak kiemelt szerepe van. Az együttműködés célja a Miskolci Egyetem támogatása a jövő mérnökeinek képzésében – nyilatkozta Szövényi-Lux Márton, a Festo Kft. ügyvezetője.

A vállalat és a Miskolci Egyetem ezzel megteremtette a kölcsönös előnyökön alapuló, stratégiai szintű, hosszútávú együttműködés kereteit, amely a kutatás-fejlesztés-innováció és az oktatás területén közös projekteket, programokat eredményezhet, és együttműködéseket fogalmaztak meg a szakmai gyakorlatok, a diplomatervezés és a közös rendezvények területén is.

Fotó: Mocsári László

Vissza