2017. november 18. (szombat) 16:20Észak-Magyarország

Megnézték a hangot az egyetemen

Kémiai, vegyipari nyílt napot tartottak csütörtökön a Miskolci Egyetemen iskolásoknak. Felhívással fordult a megye három meghatározó vegyipari cége az általános és középiskolás fiatalokhoz, és megrendezte a Vegyipari Pályaorientációs Napot a Miskolci Egyetemen.

kiserlet-a-szinpadon-foto-kozma-istvan-1.jpg Kapocs az oktatásban
A Borsodchem Zrt., a MOL Petrolkémia Zrt. és a Kischemicals Gyártó és Kereskedelmi Kft. összefogott, hogy az általános és középiskolás diákoknak népszerűsítse a kémiát, a vegyipart mint szakmát és pályát, és megismertessék azokat az utakat, amelyek a vegyiparhoz vezethetnek, akár középfokú végzettséggel, akár felsőfokú végzettséggel, mérnökként.
A pályaorientációs nap célja az volt, hogy összekapcsolja a diákokat, a képző intézményeket és az ipari szereplőket, bemutassa az iparághoz kapcsolódó továbbtanulási, karrier- és szakmai lehetőségeket. Ehhez szakmai elő­adásokat, látványos kísérleteket és játékokat szerveztek a megye több településéről az egyetemre érkező több mint 400 diák számára.
Az általános és középiskolás diákok elsőként egy hosszabb előadáson vehettek részt, amelyen persze az elméleti információkon túl igazán érdekes és interaktív kísérletekkel és bemutatókkal is igyekeztek felkelteni az érdeklődésüket. Így megtudhattak többet arról, hogy a kémia és a vegyipar miként van jelen a mindennapokban. Vagy éppen arról, hogy a PVC mint alapanyag milyen sok területen jelenik meg. A bemutatók során a meleg és a hideg is nagy szerepet kapott, így például egy kilyuggatott vascsőbe gázt vezettek, majd a lyukaknál meggyújtották. A cső végén lévő membrán és hangrendszer segítségével pedig mindenki láthatta, hogyan jelenik meg a hanghullám a lángokban.

file6xkzzi5a6arecxo1go-1.jpg Mínusz 200 fokon
Természetesen nem maradt el a bemutatók sorából a tűztornádó sem, amelyet a levegő perdülete hajt, majd „ittak is a hangból”, persze csak képletesen. A fémcsőbe helyezett rács hevítése után a levegő hirtelen hőmérséklet-változása hangot képzett, amely megszakadt, ha vízszintesbe döntötték a csövet, vagyis „kiöntötték belőle a hangot”. De mínusz kétszáz fokos tárgyakkal is bemutattak érdekes kísérleteket.
Persze a bemutatók mellett a cégek képviselői is beszéltek arról, miért jó a vegyiparban dolgozni, és személyes példájukat mutatták be motiváció gyanánt. Így például Bukszár Zsolt, a Borsodchem vezető menedzsere, aki műszerészként kezdte a pályáját a cégnél több mint harminc éve, de folyamatosan képezte magát, vegyész- és anyagmérnök lett.
– Fontos a megfelelő tudás megszerzése ahhoz, hogy megálljátok a helyeteket. Én nagyon sok tapasztalatot szereztem 34 év alatt, amit szívesen adok át – mondta a diákoknak.
A Miskolci Egyetemen szerzett gépészmérnöki diplomát Czövek Gábor, a MOL Petrolkémia Zrt. karbantartó mérnöke 2009-ben, és 2010-től dolgozik a cégnél.
– Már az egyetem alatt megszerettem a vegyipart, mert igazán lehet értéket teremteni. Azt tudom csak tanácsként mondani, hogy meg kell alapozni azt a tudást, amit aztán a munkában alkalmazni kell. A tanulás fontos – hangsúlyozta. Czövek Gábor olyan karbantartási módszert dolgozott ki a forgó gépeknél, amellyel nemcsak a kapacitásukat növelte meg, de javításra is ritkábban van szükség, így évi ötvenmillió forintot takarított meg a cégnek.

Van lehetőség
A Kischemicals Gyártó és Kereskedelmi Kft.-től érkezett Krajnyák István üzletfejlesztési menedzser, aki az általános iskola elvégzése után vegyipari szakmunkásképzőben tanult tovább és szerette meg ezt a területet. Végigjárta a ranglétrát a vállalatnál, csoportvezető, művezető, üzemvezető lett, az elmúlt években pedig számtalan területen dolgozott a kutatás-fejlesztéstől kezdve az üzemtelepítésig.
– Ezen a területen sokat lehet tanulni, nagy jövője van a vegyiparnak, évente több ezer vegyületet fedeznek fel, amelyek egy része a gyártásban is megjelenik. De van előrelépési, fejlődési lehetőség is, mindenkinek csak ajánlani tudom – tette hozzá.
A diákok már az előadás alatt is részt vehettek játékokban kérdőív kitöltésével, illetve közösségimédia-posztok kedvelésével, amellyel ajándékcsomagokat nyerhettek. Majd a kiállító cégek és középiskolák standjainál újabb érdekes kísérleteket tekinthettek meg, vagy próbálhattak ki a nap folyamán.

Vissza