Tantárgy neve: Vegyipari eljárások |
Tantárgy Neptun kódja: Nappali: GEVGT308M Levelező: GEVGT308ML Tárgyfelelős intézet: EVG - Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet |
Tantárgyelem: S_V1 | |
Tárgyfelelős: Bokros István - címzetes egyetemi docens | |
Közreműködő oktató(k): | |
Javasolt félév: 4 | Előfeltétel: |
Óraszám/hét: Előadás (nappali): 2 Gyakorlat (nappali): 1 Előadás (levelező): 16 | Számonkérés módja: kollokvium |
Kreditpont: 3 | Munkarend: Nappali+Levelező |
Tantárgy feladata és célja: A legfontosabb vegyipari eljárások megismertetése. A hazai vegyipari üzemekben alkalmazott gyártási technológiák bemutatása, az üzemeltetés során felmerülő gépészeti problémák áttekintése. Tudás: Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Átfogó ismeretekkel rendelkezik a gépészeti terület gép-, rendszer- és folyamattervezési módszereiről. Képesség: Felkészült a gépészeti rendszerek, technológiák és folyamatok minőségbiztosítására, méréstechnikai és folyamatszabályozási feladatatok megoldására. Attitűd: Törekszik a fenntarthatóság és energiahatékonyság követelményeinek érvényesítésére. Autonomia és felelősség: Felelősséggel viseltetik a fenntarthatóság, a munkahelyi egészség- és biztonságkultúra, valamint a környezettudatosság iránt. | |
Tárgy tematikus leírása: A vegyipari gyártási eljárások általános felépítése, sajátosságai. A szénhidrogének feldolgozása, a műanyagok előállításának legújabb eljárásai. A gyártási folyamathoz köthető szolgáltató rendszerek, a környezetvédelmi előírásoknak való megfelelést biztosító megoldások. Biotechnológiai eljárások. A vegyipari eljárások gazdaságossága, intenzifikálás. A korszerű folyamatirányító rendszerek jellemzői, műszerezési és irányítási megoldások. | |
Félévközi számonkérés módja és az aláírás megszerzésének feltétele (Nappali): Az aláírás megszerzésének feltétele a félév végi írásbeli zárthelyi dolgozat min. 50%-os teljesítése | |
Félévközi számonkérés módja és az aláírás megszerzésének feltétele (Levelező): Az aláírás megszerzésének feltétele a félév végi írásbeli zárthelyi dolgozat min. 50%-os teljesítése | |
Gyakorlati jegy / kollokvium teljesítésének módja, értékelése (Nappali): Vizsgazárthelyi teljesítése. Értékelés: Ötfokozatú skálán: 0-50%: elégtelen, 51%-65%: elégséges, 66%-80%:közepes, 81%-92%: jó, 92% fölött: jeles. Ha egy adott vizsga követelményei ettől eltérnek, azt a vizsgalapon jelezzük | |
Gyakorlati jegy / kollokvium teljesítésének módja, értékelése (Levelező): Vizsgazárthelyi teljesítése. Értékelés: Ötfokozatú skálán: 0-50%: elégtelen, 51%-65%: elégséges, 66%-80%:közepes, 81%-92%: jó, 92% fölött: jeles. Ha egy adott vizsga követelményei ettől eltérnek, azt a vizsgalapon jelezzük | |
Kötelező irodalom: 1) Somló György: Vegyipari eljárások, Tankönyvkiadó, Budapest, 1974. | |
Ajánlott irodalom: 1) Ralph Sims: Brilliant of Bioenergy |