2018. december 5. (szerda) 14:57

Tűzvédelem felsőfokon három oldalról

A tűzvédelem egyre fontosabb szerepet játszik az életünkben. Nagyon fontos, hogy tűz esetén minél kevesebb élet kerüljön veszélybe és minél kisebb kár legyen. Ezek részben mérnöki tervezési szempontokat vetnek fel, illetve biztonságtechnikai előírásokat igényelnek.

Ennek fényében Acélszerkezetek tűzvédelmi tervezése workshop került megszervezésre 2018 november 9-én a BME, Hidak és Szerkezetek Tanszékén. A workshopot Dr. Jármai Károly egyetemi tanár szervezte és célja volt három szakmai kör összekapcsolása: a hatóság (Országos Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség), a cégek és az egyetemek, kutató intézetek szakembergárdája vonatkozásában. Apropója volt a LOCAFI európai projekt, mely oszlopok tervezésére irányult lokális tűz esetén és melyben 20 ország képviselői (egyetemek, kutató intézetek) vesznek részt, magyar részről a Miskolci Egyetem.

A workshopon résztvett Dr. Bérczi László tűzoltó dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, OKF, aki a bekövetkezett tűzesetek tapasztalatai, előtérben az acéltartószerkezetű épültek témában tartott előadást, majd Érces Ferenc tűzoltóezredes, főosztályvezető, OKF, aki az építményszerkezetek tűzvédelmi jellemzőiről beszélt az új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) 5.1 fényében. A tűzvédelmi szabályzat a tűzmegelőzés egyik legfontosabb dokumentuma. Többek közt itt kerülnek meghatározásra az adott épületre, helyiségre vonatkozó tűzvédelmi használati szabályok és előírások, továbbá a tűzvédelmi feladatokat is ellátó személyek feladatai és kötelezettségei.

További előadók voltak a Miskolci Egyetemről és a BME-ről, az Inter-CAD Kft-től és a Dunamenti Tűzvédelem Zrt-től. Témáik a tűzvédelmi tervezés újabb módszerei, a kritikus hőmérséklet meghatározása, a tűzvédelmi burkolatok és habosodó festékek, valamint az optimálás lehetőségeinek ismertetése voltak. A workshop résztvevői nagyon aktívnak bizonyultak a problémák felvetésében és megvitatásában, köszönhetően a három oldal képviselőinek.

Vissza