2018. november 27. (kedd) 10:02

Továbbképzés a hegesztett szerkezetek gyártásának kockázatairól

 

A nyár folyamán az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet oktatói az RMWF (Risk Management in Welding Fabrication) projekt keretében továbbképzésen vettek részt és szakmai előadásokat tartottak a Romániai Hegesztési Intézetnél (National R&D Institute for Welding and Material Testing) Temesváron. A projekt folytatásaként szeptemberben tíz román hegesztési szakember érkezett Miskolcra.

Az Erasmus+ program támogatásával megvalósuló projekt célja a Nemzetközi tantervi irányelvek bevezetése a hegesztéssel történő gyártás során felmerülő kockázatok kezelésére. A projekt vállalási között szerepel új kurzus és a hozzá kapcsolódó tananyagok kidolgozása az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) átdolgozott tantervi irányelvek (EWF-640-18: Guideline for European Welding Fabrication Risk Manager) szerint, továbbá speciális szakemberek képzése a hegesztés területéhez kapcsolódó kockázatok kezelésére. Az alapvetően nemzetközi tanterv és tananyag fejlesztéssel foglalkozó pályázat egy európai konzorcium összefogásában, a Romániai Hegesztési Intézet (ISIM) vezetésével, az Európai Hegesztési Szövetség (EWF), a Miskolci Egyetem és egy minőségbiztosítással foglalkozó norvég kisvállalat (QMS), valamint egy magyarországi székhelyű mérnökiroda (TVE Kft.) részvételével valósul meg. A pályázatról részletes információk a projekt honlapján megtalálhatók: http://www.rmwf.eu/

A miskolci tartózkodás során a temesvári delegáció tagjainak az előadások megtartása és meghallgatása mellett lehetőségük volt laborlátogatáson is részt venni, amely során megtekintették az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet Alakítástechnológiai, Felületvizsgáló, Hegesztéstechnológiai, Hő- és felületkezelő, valamint Termo-mechanikai fizikai szimulációs laboratóriumait. A laborlátogatás mellett egy fókuszált megbeszélés keretében közös kutatási lehetőségekről is sikerült egyeztetni a miskolci kollégákkal, amely alapja lehet a novemberben záruló projektet követő együttműködésnek.  

Vissza