2018. augusztus 22. (szerda) 08:27

A Kar oktatói a hegesztési kockázatok kezelése témakörben továbbképzést tartottak a Romániai Hegesztési Intézetben

A nyár folyamán az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet oktatói az RMWF (Risk Management in Welding Fabrication) projekt keretében továbbképzésen vettek részt és szakmai előadásokat tartottak a Romániai Hegesztési Intézetnél (National R&D Institute for Welding and Material Testing) Temesváron.

Az Erasmus+ program támogatásával megvalósuló projekt célja: Nemzetközi tantervi irányelvek bevezetése a hegesztéssel történő gyártás során felmerülő kockázatok kezelésére. A projekt vállalási között szerepel új kurzus és a hozzá kapcsolódó tananyagok kidolgozása az Európai Hegesztési Szövetség (EWF) átdolgozott tantervi irányelvek (EWF-640-18: Guideline for European Welding Fabrication Risk Manager) szerint, továbbá speciális szakemberek képzése a hegesztés területéhez kapcsolódó kockázatok kezelésére. Az alapvetően nemzetközi tanterv és tananyag fejlesztéssel foglalkozó pályázat egy európai konzorcium összefogásában, a Romániai Hegesztési Intézet (ISIM) vezetésével, az Európai Hegesztési Szövetség (EWF), a Miskolci Egyetem és egy minőségbiztosítással foglalkozó norvég kisvállalat (QMS), valamint egy magyarországi székhelyű mérnökiroda (TVE Kft.) részvételével valósul meg. A pályázatról részletes információk a projekt honlapján megtalálhatók: http://www.rmwf.eu/

A Temesváron megrendezésre került pilot kurzus keretében a Kar oktatói a hegesztési repedések kezelése, a matematikai statisztika a hegesztésben, az európai szabványok és előírások, a hegesztési kockázatok területéhez kapcsolódó weboldalak és folyóiratok tartalma, valamint esettanulmányok témakörben tartottak szakmai előadásokat a román hegesztési szakemberek számára. Szeptemberben a magyarországi pilot kurzusra tíz román szakember érkezik majd Miskolcra, akik az általuk elkészített tananyagokhoz tartozó előadások megtartása mellett a magyar szakemberekkel együtt vesznek részt a teljes képzésen.

A temesvári utazás során a miskolci delegáció tagjainak lehetőségük volt laborlátogatáson részt venni, amely során bemutatókat láthattak az ultrahangos hegesztés és a lineáris dörzshegesztés területéről, valamint megtekinthették a villamos ívhegesztő eljárásokkal és a termikus szórással foglalkozó laboratóriumot, továbbá az anyagvizsgáló laboratórium eszközparkját. A laborlátogatás mellett egy fókuszált megbeszélés keretében közös kutatási lehetőségekről is sikerült egyeztetni a román kollégákkal, amely alapja lehet a novemberben záruló projektet követő együttműködésnek.

DSC07448.jpg

 

Vissza