2018. június 12. (kedd) 10:16

29. Nemzetközi Hegesztési Konferencia

Oktatói és hallgatói kitüntetések a 29. Nemzetközi Hegesztési Konferencián  

Ez évben is megújuló tartalommal és partnerekkel került lebonyolításra a 29. Nemzetközi Hegesztési Konferencia május 24-26. között a Miskolci Egyetemen, a Magyar Hegesztési Egyesület, a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés, a Magyar Anyagvizsgálók Egyesülete, és a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség együttműködésben.

Dr. Gáti József, a Magyar Hegesztési Egyesület elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy megtisztelő, hogy Zorkóczy Béla professzor emlékeit őrző egyetemen tarthatja meg az Egyesület a kétévente megrendezésre kerülő kiemelkedő eseményét. Hangsúlyozta, hogy hatvan éve eleink rakták le azokat az alapokat, amelyekre folyamatosan építkezve be tudjuk mutatni konferenciáinkon az új szakmai eredményeket, készségeket.

A kétévente megrendezésre kerülő szakmai rendezvénysorozat szervezői a járműgyártás korszerű anyagait és kötéstechnológiai fejlesztéseit helyezték a 2018. évi konferencia tematikájának középpontjába. A résztvevőknek lehetőségük nyílt a legfrissebb információkat megismerni a szerkezetgyártásban alkalmazott korszerű hegesztési eljárások és eljárásváltozatok, a nagy energiasűrűségű hegesztő eljárások területén, betekintést nyerni a hegesztett kötések és szerkezetek vizsgálatába, a modellezés és szimuláció újabb eredményeibe, a nagyszilárdságú acél- és alumínium ötvözetek hegesztési tapasztalataiba, illetve az egyre intenzívebben fejlődő hegesztési automatizálásba és robottechnikába.

Az idei konferencia különlegessége, hogy a 29. Nemzetközi Hegesztési Konferencia a 2. Járműmérnöki és Járműipari konferenciával szinergikus együttműködésben valósult meg.

A nemzetközi Hegesztési Konferencia alkalmat biztosított arra is, hogy a Magyar Hegesztési Egyesület az Egyesület érdekeinek előmozdításában kimagasló, példamutató tevékenységet végző szakembereket elismerésben részesítse. Életmű Díjban részesült a Gépészmérnöki és Informatikai Kar részéről Dr. Török Imre c. egyetemi tanár, aki életének 70. életévében, közel ötven éven át végzett példamutató oktatási, kutatási és oktatásszervezési tevékenységéért, a hegesztési szakmai közéletben betöltött szerepéért és a fiatalok szakmai munkájának és emberi fejlődésének önzetlen támogatásáért vehette át az Egyesület legrangosabb kitüntetését.

Zorkóczy Díjat vehetett át Dr. Balogh András az Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet ny. egyetemi docense, aki számos hazai ipari K+F munka kidolgozása keretében segítette a hazai ipari vállalatok fejlődését. Kimagasló tudományos tevékenységét mintegy 100 nemzetközi és hazai közlemény, folyóirat és konferencia cikk bizonyítja.

A kiemelkedő munkásságért adományozott elismeréseket követően, a Rittinger János szakdolgozat-diplomafeladat pályázat eredményhirdetésére került sor.

Mesterképzésben folytatott tanulmányai során kidolgozott diplomamunkájáért Jámbor Péter, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet diplomása, a „Termomechanikusan kezelt nagyszilárdságú acél hegeszthetőségének fizikai szimulációra alapozott elemzése” című munkájáért vehette át az elismerést. Témavezető: Dr. Gáspár Marcell Gyula.

Kelemen Zoltán, a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar BSc diplomása a „Robotizált, védőgázas fogyóelektródás ívhegesztés alkalmazása különböző szilárdságú szerkezeti acélok esetén” címet viselő szakdolgozatával vívta ki a Bíráló Bizottság elismerését, és vehette át a Rittinger János Díjat. Témavezetője: Dr. Dobosy Ádám.

Az oklevelek mellé felajánlott értékes díjakat, ‒ egy-egy inverteres áramforrást és automata hegesztő fejpajzsot ‒ Bodorkós Gergely, a Lorch Magyarország-i képviseletét ellátó Rechnen Hegesztőház Kft. ügyvezető tulajdonosa adta át további sikereket kívánva az ifjú kollégáknak.

Május 25-26-án további hat szekcióban folyt a tanácskozás. A konferencia három napja alatt a mintegy 150 regisztrált résztvevő öt plenáris (ebből kettő angol nyelvű) és 37 további előadást (ezek közül 12 angol nyelvű) követhetett nyomon, több mint 16 óra tiszta tanácskozási időben. Az előadások szüneteiben, a további szabadidőben lehetőség nyílt a szakmai kiállítok által bemutatott újdonságok megtekintésére, konzultációkra a cégek képviselőivel.

A konferencia szabadidős programjának kiemelkedő eseményét jelentette a második nap zárásaként a házigazda Miskolci Egyetem által a selmecbányai diákhagyományok szerint szervezett Szakestély, ahol korsóavatóra is sor került.

A hegesztő, az anyagvizsgáló, a hőkezelő és a minősítő szakembereket foglalkoztató, az acél- és járműszerkezeteket gyártó gazdasági szervezetek, cégek, valamint kereskedőházak, kutató intézetek, felsőoktatási intézmények szakembereinek részvételével megtartott konferencia elérte célját. Az élő előadások és az azokhoz kapcsolódó viták, a partneri és baráti találkozók, a tanácskozás megkezdése előtti laborlátogatás, a közös szabadidős programok mind-mind hozzájárultak a szakmai fejlődéshez, a generációk közötti tudás átadásához.  

 

Vissza