Tantárgy neve: Vegyipari alapműveletek |
Tantárgy Neptun kódja: Nappali: GEVGT011-B Levelező: GEVGT011-BL Tárgyfelelős intézet: EVG - Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet |
Tantárgyelem: S | |
Tárgyfelelős: Prof. Dr. Szepesi L. Gábor - egyetemi tanár | |
Közreműködő oktató(k): | |
Javasolt félév: 5 | Előfeltétel:- |
Óraszám/hét: Előadás (nappali): 2 Gyakorlat (nappali): 2 Előadás (levelező): 8 Gyakorlat (levelező): 8 | Számonkérés módja: kollokvium |
Kreditpont: 4 | Munkarend: Nappali+Levelező |
Tantárgy feladata és célja: A tárgy célja és feladata, hogy a hallgatók alapismereteket szerezzenek a mechanikus műveletekről, megismerkedjenek a hőátadással és anyagátadással kapcsolatos berendezések konstrukcióival, alapvető, gyakorlati számítási tapasztalatot szerezzenek a művelettani méretezésről. Tudás: Átfogóan ismeri a műszaki szakterület tárgykörének alapvető tényeit, irányait és határait. Ismeri a műszaki szakterület műveléséhez szükséges általános és specifikus matematikai, természet- és társadalomtudományi elveket, szabályokat, összefüggéseket, eljárásokat. Ismeri a szakterületéhez kötődő fogalomrendszert, a legfontosabb összefüggéseket és elméleteket. Értelmezni, jellemezni és modellezni tudja a gépészeti rendszerek szerkezeti egységeinek, elemeinek felépítését, működését, az alkalmazott rendszerelemek kialakítását és kapcsolatát. Képesség: Képes a műszaki szakterület ismeretrendszerét alkotó diszciplínák alapfokú analízisére, az összefüggések szintetikus megfogalmazására és adekvát értékelő tevékenységre. Képes az adott műszaki szakterület legfontosabb terminológiáit, elméleteit, eljárásrendjét alkalmazni az azokkal összefüggő feladatok végrehajtásakor. Képes rutin szakmai problémák azonosítására, azok megoldásához szükséges elvi és gyakorlati háttér feltárására, megfogalmazására és (standard műveletek gyakorlati alkalmazásával) megoldására. Képes megérteni és használni szakterületének jellemző szakirodalmát, számítástechnikai, könyvtári forrásait. A megszerzett informatikai ismereteket képes a szakterületén adódó feladatok megoldásában alkalmazni. Képes műszaki rendszerek és folyamatok alapvető modelljeinek megalkotására. Attitűd: Törekszik arra, hogy önképzése szakmai céljai megvalósításának egyik eszközévé váljon. Gyakorlati tevékenységek elvégzéséhez megfelelő kitartással és monotóniatűréssel rendelkezik. Nyitott az informatikai eszközök használatára, törekszik a gépészeti szakterülethez tartozó szoftverek megismerésére és alkalmazására, legalább egy ilyen programot készségszinten ismer és kezel. Autonomia és felelősség: Szakmai feladatainak elvégzése során együttműködik más (elsődlegesen műszaki, valamint gazdasági és jogi) szakterület képzett szakembereivel is. Feltárja az alkalmazott technológiák hiányosságait, a folyamatok kockázatait és kezdeményezi az ezeket csökkentő intézkedések megtételét. | |
Tárgy tematikus leírása: Hidrodinamikus és mechanikus műveletek témaköréből a szilárd szemcsés anyaghalmaz tulajdonságainak megismerése, jellemzése. A fluidizáció az ülepítés, a keverés, a centrifugálás valamint a szűrés műveletének ismertetése. Hőátviteli folyamatokat leíró folyamat alapjainak vizsgálata; hővezetés, hőátadás, forralás és kondenzáció. Bepárlás és kristályosítás művelete. A fázisegyensúly fogalma, anyagátadási alapok megismerése. Egyensúlyi desztilláció. | |
Félévközi számonkérés módja és az aláírás megszerzésének feltétele (Nappali): Az aláírás megszerzésének feltétele a félév végi írásbeli zárthelyi dolgozat min. 50%-os teljesítése | |
Félévközi számonkérés módja és az aláírás megszerzésének feltétele (Levelező): Az aláírás megszerzésének feltétele a félév végi írásbeli zárthelyi dolgozat min. 50%-os teljesítése | |
Gyakorlati jegy / kollokvium teljesítésének módja, értékelése (Nappali): Vizsgazárthelyi teljesítése. Értékelés: Ötfokozatú skálán: 0-50%: elégtelen, 51%-65%: elégséges, 66%-80%:közepes, 81%-92%: jó, 92% fölött: jeles. Ha egy adott vizsga követelményei ettől eltérnek, azt a vizsgalapon jelezzük | |
Gyakorlati jegy / kollokvium teljesítésének módja, értékelése (Levelező): Vizsgazárthelyi teljesítése. Értékelés: Ötfokozatú skálán: 0-50%: elégtelen, 51%-65%: elégséges, 66%-80%:közepes, 81%-92%: jó, 92% fölött: jeles. Ha egy adott vizsga követelményei ettől eltérnek, azt a vizsgalapon jelezzük | |
Kötelező irodalom: 1. Fonyó Zs.,Fábry Gy., - Vegyipari művelettani alapismeretek, Nemzeti Tankönyvkiadó, Bp. 1998, ISBN 963 18 9040 6 | |
Ajánlott irodalom: 1. Fábry Gy. – Vegyipari gépészek kézikönyve |